lydnadshundar

Direktlänk till inlägg 26 maj 2012

Upp och ner

Av Jenny Eriksson - 26 maj 2012 20:31

En intensiv dag går mot sitt slut. Jag debuterade som tävlingsledare på förmiddagen, för lydnadens klass 1. Några små missar vid lottningen och prisutdelningen blev det, men annars gick det bra. Vi hade 9 tävlanden, ett ganska bra antal vid en debut  .


På eftermiddagen skulle vi själva tävla i eliten. Vi vann tävlingen förra året, och hade därför ett vandringspris att försvara. Den här veckan har dock varit tung på många sätt, och jag kände mig inte speciellt taggad för tävling. Kan ärligt säga att inte minsta nervositet infann sig, något som jag inte tycker är ett gott tecken.


Vid sittande i grupp beordras vi efter en stund i gömman fram igen, och när vi kommer ut på planen ser vi att en hund har gått fram till en annan och utmanar denne. När de ser oss komma fram släpper stelheten hos dem, och slagsmålet är ett faktum. Nike är oerhört stabil i just sittandet, och har nog inte ens lagt märke till situationen, men när tumultet uppstår reagerar hon. Jag ropar in henne till mig, och hon kommer, mest förvånad tror jag. Medan man särar på slagskämparna klappar jag om Nike, och pratar uppmuntrande med henne. Jag känner direkt att hon inte har tagit åt sig alls av händelsen, och är inte orolig för att göra om momentet. Vi får dock gå av planen allihopa, och ta en kort paus innan vi fortsätter. Man flyttar även linjen vi sitter på en aning, så att alla hundar får en ny utgångsposition. Det var klokt gjort tycker jag. Den hund som gått upp får naturligtvis inte vara med, utan stängs av under resten av tävlingen, och rapporteras sedan. 


Nike fixar både sittandet och platsliggningen galant, men vårt problem med uppsättandet förtsätter. Tre dk:n krävdes, och betyget blir därefter.


Resten av tävlingen är både upp och ner. Vi bryter vår trend, där vi haft svårt att hitta fokus direkt vi kommit in på planen, och varit tvungna att jobba oss upp. Idag gick de första momenten bäst. Vid rutskicket stannar hon inte i rutan, trots ett tydligt kommando från mig. Efter lite dirigering kommer hon dock in. Dir appen var klurig, i högt gräs med maskrosor. Nike går direkt mot en apport istället för konen, och efter omdirigeringen blir hon lite ställd, vilket gör att hon sedan går på mitten. Vid hoppet blir det tydligt att vi nästan bara tränar med den nordiska apporten, hon flamsar en del med metallen vid upptaget, Måste köpa in en "vanlig" metallapport helt enkelt! Sedan slår hon dessutom i hoppet på vägen tillbaka. I vittringen går hon över pinnarna flera gånger, och markerar ingen. Sedan flyer hon ut och börjar nosa bortanför pinnarna. Hon går ur arbete helt enkelt. Fjärren blir dock jättefin, men även här krävs flera dk:n vid uppsättandet. Poängen blev så klart inte alls något att hurra för, men det finns ändå glädjeämnen att ta med sig, icke att förglömma.


Jag måste också fundera över vår uthållighetsträning, som egentligen befinner sig på noll. Det har varit svårt att få till bra fysträning i form av uthållighet när man har en unghund att ta hänsyn till och inte har tid riktigt att jobba med dem separat. Men nu måste vi verkligen ta itu med det, och vi började redan idag på eftermiddagen, genom apporteringsträning. Jag la ut ett sök med sex dummies, och innan Nike fick ta dem gjorde vi två långa linjer med fem dummies i varje. Eftersom Nike verkligen älskar jaktträningen tar hon i fullt i dessa skick, och de blir bra intervallträning, med några sekunders återhämntning mellan skicken. Vid nionde skicket märktes att konditionen inte är den bästa, och att värmen under dagen gjort sitt, det var tungt för henne. Men hon fortsatte, kämpade väl och tog i det bästa hon kunde. Det gällde även söket, där hon jobbade snabbt, och sprang fullt ut hela tiden. Så från och med nu blir det mycket liknande träning, samt en del cykling. Vi kan också börja jobba med intervallträning i simningen, då sjön blivit tillräckligt varm. Varje vecka ska innehålla alla dessa träningsformer, gärna flertalet gånger. 


Jag ska också jobba lite annorlunda med uppsättandena. Eftersom hon låser sig fullkomligt på en lydnadsplan, eller i lydnadssammanhang, har jag tänkt mig att träna detta vid andra tillfällen, t ex på promenad eller i skogen innan vi börjar med apporteringsträningen. Där blir belöningen att få gå på ett linjetag eller en markering. Förhoppningsvis kan vi hitta några nycklar. 


Många tankar, funderingar och idéer, vilket är spännande del av tävlandet!
Ha det gott!

 
ANNONS
 
Nina

Nina

27 maj 2012 11:05

Jeg har masser av ideer!! Nesten så vi skulle fått til et treff føre augusti.

http://www.hundehjornet.blogspot.com

 
Jenny/Nike

Jenny/Nike

27 maj 2012 16:36

Gärna, Nina!!

http://lydnadshundar.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny Eriksson - 27 juni 2012 12:19

Den nya bloggen är nu uppstartad, även om jag då och då går in och redigerar utseende och dyl.    Inom en snar framtid kommer jag alltså att stänga ner den här bloggen.  Den nya adressen är: www.aylanike.wordpress.com Titta gärna in redan n...

Av Jenny Eriksson - 25 juni 2012 11:00

Efter en vecka i Dalarnas avkopplande värld åkte vi hemåt igen i lördags. På söndagen var vi inbjudna till en träningstävling, och lilla gula skulle få ta sig igenom en hel tvåa. Lite nervöst var det eftersom vi inte tränat något alls under våra daga...

Av Jenny Eriksson - 21 juni 2012 13:40

De senaste veckorna har varit fullspäckade, både under veckodagarna och helgerna, därav det klena bloggandet. Jag funderar också på att byta blogg, eventuellt till wordpress, men jag återkommer om det.   Här kommer i alla fall en kort sammanfattn...

Av Jenny Eriksson - 5 juni 2012 21:29


Aylas apporteringsträning ger verkligen snabba resultat! På bara ett fåtal gånger har hon gått från att släppa dummyn halvvägs in till att snabbt komma ända fram till mig, slänga in rumpan vid min sida och sitta som ett ljus med dummyn i ett stadigt ...

Av Jenny Eriksson - 3 juni 2012 21:32


Äntligen är de sista inlämningsuppgifterna rättade och betygen satta! Sista veckan har varit helt galen, och varje kväll har ägnats åt ett par timmars läsande och rättande! Nu blir det lugnare de sista veckorna fram till det hägrande sommarlovet!  ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ lydnadshundar med Blogkeen
Följ lydnadshundar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se