lydnadshundar

Direktlänk till inlägg 22 juli 2009

Bråda hunddagar

Av Jenny Eriksson - 22 juli 2009 12:59

Sedan vi kom hem från vår semester i Dalarna har dagarna helt handlat om hundarna.


I måndags tog jag ut Nike på ett lydnadspass på morgonen. Vi tränade fritt följ, metallapportering, rutan och backaövningen inför fjärren. Vårt stora problem är apporteringen (det kan man inte tro med en apporterande hund...); Nike springer snabbt ut till apporten, griper den snabbt (ibland en del slarv här, men ändå) och påbörjar ingången. Efter ca halva sträckan saktar hon av och lägger sig ner, med apporten i munnen och tittar uppfodrande på mig! Jag fattar att hon väntar på en boll eller liknande bakåt, men vi måste utöka sträckan. Det här blir ett delikat problem på lydnadslägret i augusti. Det andra fungerade bra, hon formligen älskar rutan, även om hon blir lite grund då och då.


Efter träningspasset åkte vi hem och jag stoppade Hertha i badet. Hon såg ut som en enda stor hårboll, med tovor i lager på lager! Många bad skapar detta, liksom en vecka med konstant utomhusvistelse i granskog och sand. Som tur är är Hertha en snäll tjej på bordet, trots att hon inte gillar att vara där speciellt mycket. Så länge hon får stå fritt är det inga problem. Ett par timmar tog det med bad, föning (tack och lov för blastern!) och klippning. Jag är inte så duktig på att klippa, så det tar ett tag. Men fin blev hon, en riktig bedlington tittade fram under saxen. Det enda jag inte kunde rätta till var hennes huvud. Någon (svarta maran Nike antagligen) använder Herthas päls på huvudet som ett bra ställe att grabba tag i under lek, vilket medför att pälsen där är något gles och kort. Så hennes huvud är i nuläget snipigt. Men vad gör man? Jag hade tänkt lägga ut före- och efterkort här, men jag glömmer alltid att ta en bild innan jag sätter igång.


Under tiden jag fixade med Hertha ringde Mia som jag träffat på lite kurser och frågade om jag hade lust att träna tillsammans på tisdagen. Jag blev jätteglad, bra träningskompisar växer inte på träd, och det är så nyttigt att träna med olika personer. Så naturligtvis sa jag ja, vi bestämde att vi skulle träffas på Stockholm Södra.


På måndagskvällen bar det av till Vårsta i Tumba för lite jaktträning tillsammans med Lena och Helene. Vi skulle koncentrera oss på vattentäning, supernyttigt. Det visade sig att vi bara var tre ekipage som skulle vara med, så det blev mycket aktiv träning under lite drygt två timmar och Nike var trött på slutet. Men det var ett riktigt bra träningspass med många bra uppgifter, tips och idéer. Lena och Helene stod på var sin sida av sjön, vilket medförde långa markeringar och dirigeringar över vattnet. Nike var en pärla hela tiden! Jag är så stolt över min lilla stjärna! Till en början hade vi, som vanligt, strul med överlämningarna, men ett litet nyp i ljumsken i precis rätt ögonblick gav resultat direkt och resten av kvällen gjorde hon klockrena överlämningar. Jag förordar inte nyp eller liknande i första hand, men här var det tydligt att hon visste vad hon borde göra, men valde att demonstrativt gå förbi mig, vilket inte kan tolereras. Bevisligen gjorde det nytta, och det kommer nog inte behövas igen. Nu är det dags att anmäla sig till ett B-prov, så att vi kommer iväg någon gång.


På tisdagsmorgonen var Nike fortfarande lite mör efter träningen kvällen innan, men det är nyttigt att träna även då hunden inte är i toppform, tävlingar kan bli långa och utdragna. Så vi åkte iväg till Stockholm Södra och mötte upp Mia med Pasco. Det blev ett givande pass för oss båda, vi fick nya idéer av varandra och kände att det här måste vi fortsätta med. Vi bestämde genast en ny tid till nästa vecka. Jag fick ett bra tips angående metallen och hennes ingång. Vi ska träna den separat, och inte direkt med hela svängen. Först får hon komma in till sidan nästan helt bakifrån, och gradvis vrider jag på mig så att svängen blir tydligare och tydligare. Först är avståndet inte stort, det är ingången som är viktig. Sedan ökar jag på avståndet. Jag provade redan på kvällen, och det verkar fungera! Nu ska jag inte hasta iväg, utan låta det sätta sig. Problemet kan ha legat i själva ingången, att den kan kännas obehaglig med metallföremålet i munnen. Vi håller tummarna!


När vi kom hem insåg jag att om den ena bedlingtoonen är snygg och välpolerad ser den andra ännu värre ut bredvid. Så det var bara att stoppa ner Dina i badkaret, och det uppskattades inte! Som tur är har Dina inte alls samma tjocka päls som Hertha och tar inte hälften så lång tid att göra i ordning, trots allt tjafs på bordet. Jag rakade henne över hela kroppen och klippte ben och huvud, så nu har jag två riktiga bedlingtooner! Får se hur länge det håller...


Ikväll ska vi träffa Maggan för träning, även då på Stockholm Södra. Vi har inte tränat ihop sedan tävlingen, så det blir kul. Fram till dess tar vi det lugnt.


Ha det gott!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny Eriksson - 27 juni 2012 12:19

Den nya bloggen är nu uppstartad, även om jag då och då går in och redigerar utseende och dyl.    Inom en snar framtid kommer jag alltså att stänga ner den här bloggen.  Den nya adressen är: www.aylanike.wordpress.com Titta gärna in redan n...

Av Jenny Eriksson - 25 juni 2012 11:00

Efter en vecka i Dalarnas avkopplande värld åkte vi hemåt igen i lördags. På söndagen var vi inbjudna till en träningstävling, och lilla gula skulle få ta sig igenom en hel tvåa. Lite nervöst var det eftersom vi inte tränat något alls under våra daga...

Av Jenny Eriksson - 21 juni 2012 13:40

De senaste veckorna har varit fullspäckade, både under veckodagarna och helgerna, därav det klena bloggandet. Jag funderar också på att byta blogg, eventuellt till wordpress, men jag återkommer om det.   Här kommer i alla fall en kort sammanfattn...

Av Jenny Eriksson - 5 juni 2012 21:29


Aylas apporteringsträning ger verkligen snabba resultat! På bara ett fåtal gånger har hon gått från att släppa dummyn halvvägs in till att snabbt komma ända fram till mig, slänga in rumpan vid min sida och sitta som ett ljus med dummyn i ett stadigt ...

Av Jenny Eriksson - 3 juni 2012 21:32


Äntligen är de sista inlämningsuppgifterna rättade och betygen satta! Sista veckan har varit helt galen, och varje kväll har ägnats åt ett par timmars läsande och rättande! Nu blir det lugnare de sista veckorna fram till det hägrande sommarlovet!  ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se